fråga micke

Vatten tränger in i teknikrum

Fråga från Daniel från Stockholm

Hej,

Vi ska snart flytta till ett hus med utomhuspool. När jag gick igenom huset med ägaren framkom att det finns ett problem relaterat till poolen.

Det ligger till så här: i teknikrummet intill poolen som ligger under jord/altan samlas vatten under hösten när det är som blötast. Grannens tomt sluttar ner mot vår tomt, så jag gissar att vatten fylls på underifrån och fylls på i detta utrymme (kan också vara så att det regnar in, men tvivlar på det då det i sådana fall hade varit enkelt att isolera).

Det finns en pump som pumpar ut vattnet och leder det bort till drängeringen, men denna pump går av någon anledning inte igång automatiskt. Ägaren har testat med sju olika pumpar, men av någon anledning vill “vakten” inte gå igång, utan han måste gå ner själv någon gång i vecka och kolla om det fyllts på med vatten, och om det har det måste han manuellt dra i pumpslangen för att aktivera motorn. Sedan pumpar den ut vatten tills det inte finns vatten kvar och stannar automatiskt antar jag.

Det här måste gå att automatisera tänker jag. Det bästa vore ju att kunna förhindra att vatten kommer in överhuvudtaget, men om man åtminstone kan få pumpen att triggas automatiskt så är vi nöjda.

Har du tips på lösning? Jag är helt ny som husägare och oteknisk när det kommer till hantverk så jag måste nog anlita någon. Vänder jag mig till VVS-firma eller poolfirma?

Jag har även noterat att nuvvarande ägare har en “mobil” värmepump som står ovan mark en bit från poolen. Kan man inte ha denna nere i teknikrummet?

Mvh
Daniel

Svar från Micke

Hej Daniel,
Grattis till husköpet.
Är teknikrummet nergrävt – läste det så eftersom det läcker in och att teknikrummet ligger precis jämte poolen?

För nergrävda teknikrum är det ganska vanligt att det tränger in vatten.

Det låter som att ni behöver göra någonting åt problemet.

Frågor jag får upp i huvudet ?
Saknas det dränering? Varför leds inte vattnet bort automatiskt kan bero på att det inte är tillräckligt med vatten för att täcka den självdränerade pumpen. så fungerar de pumpar jag har hemma. De behöver rejäl täckning för att gå igång.

Man kan ju pröva att göra en försänkning i poolteknikrummet. Utrymmet bör vara lite större och djupare än den dränkbara pumpen.
Då rinner allt vatten i teknikrummet ner i denna grop först, där ligger den dränkbara pumpen som får “mer vatten” att jobba med tidigare än idag. Är det en betongplatta får man borra upp betonggolvet och gjuta lite i botten. Det är inte en jätteinsats som kan vara värt att prova.

Lycka till.

Med Vänlig Hälsning

Mikael Asp-Tjällden

mail: info@poolmicke.se
webb: poolmicke.se
webb familjeföretag: tjallden.se

By Micke

Jag heter Mikael Asp-Tjällden och jag svarar på frågor om bl.a. pooler. Du kan läsa mer om mig här. Vill du ställa en fråga till mig så gör du det helt kostnadsfritt här.