Kantsten – Poolens sarg
Läs mer om kantsten
Generell info:
- Vad är kantsten
- Olika typ av Kantsten: Trä eller Sten
- Hur bygger man kantsten
- Hur bygger man träsarg
- Snap-in list
- Dränering under kantsten
- Berglager under kantsten
- PWC-slang under kantsten
Olika typer av kantsten
Vad är kantsten
Poolsarg fungerar väldigt enkelt, men ger ett stort intryck på din pool och dess omgvining. Exempelvis kombinera trä med sten, trä med trä, sten med trä eller sten med sten. Här beror mycket på egen preferens, men även vad man önskar för känsla när man hoppar upp och ner ur poolen, samt miljön runtomkring.
Olika typ av Kantsten: Trä eller Sten
Man kan även välja att kombinera sin poolsarg med sin omgivning, antingen med en altan som sedan bryter med kantsten, eller en stenlagd uteplats som har trä som poolsarg.
Lek runt i Tjälldens inspirationsverktyg här
Trä är det billigaste alternativet. De flesta väljer att ha en altan i anslutning till sin pool, och därmed kan man låta altanen gå ända fram till poolkanten. Trä kräver visst underhåll och kräver inoljning ca en gång per säsong för att det inte ska slitas ut allt för snabbt. Men trallen kommer slitas, vilket gör att man kan behöva byta ut det efter ca 5-8 år. Trallen närmast poolkanten är vad som slits mest, i och med poolvatten som skvätter upp och därmed klor som torkar in. Men vid behov är trall enkelt och billigt att byta ut. Den stora fördelen med trä är också känslan vid poolkanten. Trä upplevs som mjukare och behagligare att gå barfota på, och har man barn som kommer leka mycket runt poolen så är det ett säkert alternativ. Sten är det lite dyrare alternativet, som dock är betydligt mer underhållsfritt och hållbart. Sten är bättre på att hantera vatten och fukt, vilket minskar takten det slits ut på runt en pool. Det finns en rad olika varianter av sten man kan ha runt poolen, som man då kan använda för att bryta av mot sin omgivning, eller för att smälta in. Tjällden samarbetar med en rad olika leverantörer av sten, var det kommer anpassade för just pooler.Hur bygger man kantsten
När man är klar med sin poolstomme gjuter man igen poolväggarna, och fyller upp krönbalken med betong. I denna process gjuts då även kanstenen fast. Utanför poolväggen kan man sedan lägga reglar, eller fylla upp med makadam som har markduk under sig. Man börjar med att lägga ut markduk på ytan man ska täcka runt poolen. Makademen fylls sedan upp utanpå poolstommen, som då behöver packas, helst med en markvibrator. Detta är till för att undvika sättningar på kanstenen som annars kan ge med sig efter tid. Väljer man att ha stenplattor runt hela poolen gör man samma metod storskaligt, väljer man att gå över till trä är det lite annorlunda. Träreglarna skruvas fast direkt i poolstommen, och hålls sedan uppe av plintar nedgrävda i marken. Därmed har man kansten, men lägger sedan trätrall på reglarna.
Hur bygger man träsarg
Snap-in list
Innan man monterar sin poolsarg, så ska Snap-in listen fästas. Detta görs i samband med linerinstallation. Snap-in listens syfte är att hålla liner på plats, och fästs ovanpå bläckplåten. Bläckplåten i sin tur fästs direkt i krönbalken. Snap-in listen kan sättas in under bläckplåten, eller limmas på utanpå. Det gör ingen större skillnad för poolen i sig, men det avgör vad man har för typ av form på stenen/träbiten mot poolvattnet. Ifall man har linern fästs under bläckplåten, så behöver man ha lite överhäng för att dölja den, om man inte vill att den ska synas när man badar i poolen
Dränering under träsarg
När det dock kommer till vatten och regn ovanfrån, så vill du undvika att det samlas vatten på din trall, samt att de rinner ner i poolen. Därmed vill du ha viss lutning på trallen, så att vattnet rinner från poolen.
Läs mer här om markarbete och dränering
Berglager under kantsten
PWC-slang under kantsten
Trä
Oavsett villken typ av trä sort man väljer, så är trä levande. Trä har en tendens att vrida sig. När du väljer ut dina plankor på bygghandeln, så se till att ta bra plankor utan skador, och se även till att de förvaras torrt och skyddat hemma innan de läggs.
Trall: Barrträ
Det finns olika typer av barrträ, men vanligast är Sibirisk lärk eller tryckimpregnerad furu. Båda lämpar sig väldigt väl för trädäck, där lärk har låg fuktupptagning, och furun är tryckimpregnerad. Lärken har en hög densitet, med nackdelen att det lätt vrider sig. Tryckimpregnerad furu är bland den vanligaste träsorten, som dock kan få en viss grå nyans efter tid.
Trall: Thermowood
Detta är en nyare klass av trä, som syftar till att vara miljövänligt. Vid framtagningen så värms virket upp, tills dess att det karameliseras. Detta gör att träet inte har förmåga att ta åt sig vatten. Detta minskar även rörligheten i träet, så att det inte sväller alls lika mycket, minskar med ca 70%.
Trall: Hårdträ
Med hårdträ menas lövträ, som har en hög densitet. Detta ger ett slitstarkt och vädertåligt träslag, oavsett väder. Detta skydder det från virkesförstörande organismer och lättskött. Lövträ är importerat från tropiska klimat, och beroende på varifrån kan färgen variera.
Trall: Träkomposit
Träkomposit består av återvinningsbart material, bestående av träfibfrer och plast. Detta ger ett träslag som inte ger ifrån sig flisor, och ger lite mer av en golvkänsla. Träkomposit kräver inte någon inoljning, utan enbart spolning. Pga dess mer golvliknande karaktärer lämpar det sig väl som poolsarg, eller som altan under din uteplats.
Sten
Det kan även skilja sig i storleken på block, om man vill bygga flera rader av sten, eller nyttja större stenblock.
Kiruna kantsten
ScandiRoc har tidigare erfarenhet av kantstenar, och likt bilderna nedan så kommer de i olika former, beroende på önskat utseende vid poolkanten. Deras två vanligaste kantstenar är Kiruna mountain grey (se ovan) och Kiruna mountain Black. Dessa stenar är de Tjällden säljer som allra mest av.
Fördelen med båda dessa modellerna, visade nedan, är dess rundade kant ner mot poolen. Tekniskt sett kan vilken typ av utesten/platta användas som poolsarg, men det man vill undvika är ett vassare parti ner mot vattnet, som man kommer klättra upp och ner för.
Kirunaplattorna är 600 x 300 x 30 mm. Hörnen är speciellt anpassade för pool
Betong
Det finns även utestenar/kantstenar som är gjorda av betong. Dessa är billiga i pris, men är inget Tjällden säljer i samband med sina pooler. Kantstenen runt din pool avgör till stor del hur din pool uppfattas och smälter in med din omgivning. Betongsarger har ett relativt enkelt utseende, som inte utger en känsla av premium eller för att vara unikt.
Granit
Granit är steget upp från vanligt sten, som har en lite mer glänsande yta. Granitsten är lite dyrare, men är otroligt slitstark, och behåller sin glans i alla väder. Likt marmor, är granit även en natursten, vilket gör att det kan förekomma naturliga skillnader i mönster. De båda är även betydligt tyngre än trä att montera och transportera.
Granit är hårdare än marmor, och står därför emot stötar och repor bättre. Granit döljer även fläckarna bra, på grund av dess lite mer prickiga mönster. Detta lämpar sig väl om man planerar på att ha granit vid sin uteplats. Granit är även tåligare mot syror, ifall man kommer äta mycket runt poolen.
Kolla pris på poolsarg här här
Maranello kantsten
Maranello är en av stentyperna från Scandiroc.
Marmor
Pris på kantsten
Prisklasserna på kantsten varierar. Trä är det billigaste alternativet, men varierar såklart beroende på vilekn typ av trä. När det kommer till sten blir det mer komplicerat, då det varierar i vilken typ av sten, marmor eller granit, och vilken finish stenen har. Som grund är Marmor dyrast, sedan Granit, och billigast är sten.
Nedan är en ungefärlig tabell över vad poolsarger som Tjällden säljer kan kosta, för pool med storleken 8×4 meter. För mer exakta uppgifter, kolla ditt pris här
Typ av poolsarg | Pris, 8x4m |
Trä | 4000-6000kr |
Sten | 12 000-16 000 |
Granit | 24 000-40 000 |
Marmor | X |
Kantsten med pooltak
För alla pooltak, så har man skenor på minst ena långsidan. Dessa går utmed poolkanten, men fortsätter även bakom, för att man ska kunna skjuta bak pooltaket. Dessa skenor monteras i poolsargen.
Det som är viktigt vid monteringen, är att skenan ligger jämt. Detta är för att taket enklare ska skjutsas fram och tillbaka.
På träsarg så kan skenorna skruvas fast direkt i trallen. För sten behöver man vara extra försiktig med hur man fäster skruvarna. Det kräver därmed en speciell fästningsanslutning, samt speciella borrar och pluggar för betong.
Behandla din kantsarg
När det kommer till trä finns det lite mer man kan göra.
Trä behöver behandlas, för att förlänga livstiden, men även för att hålla uppe utseendet. Trä kan ta skada av fukt, det sker speciellt när trä absorberar upp vätska. Detta kan man motverka genom att olja in altanen, som gör det mer motståndigt för fuktskador.
Genom att ta hand om ditt trä så kan du förlänga livstiden, varpå du i det långa loppet kan hålla nere kostnaden. Detta är speciellt viktigt för poolsargen, som utsätts för stora mängder klor.
Tjälldens poolinspiration
Tjällden har tagit fram ett verktyg, var man kan pröva runt med olika stenar, material och färg på poolliners. Följ länken nedan för att pröva dig fram mellan olika kombinationer.