Bygga altan för att rama in poolen
Bygga altan steg för steg – använd länkarna för enklare navigering
Behövs det bygglov för att bygga en altan?
Det behövs normalt inte något bygglov för ett trädäck vilket innebär att du helt bestämmer storlek, material och användningssyfte. Det finns dock undantag och då heter det marklov. Det är relativt ovanligt men förekommer i vissa kommuner.
Bra att tänka på inför altanbygget
- Vad kommer altanen att användas till? Är ni ute efter en solyta? Utekök? Grillplats? loungehörna?
- Plats för trädgårdsmöbler. Ni kommer vilja ha plats för möbler på eran altan. Se till att inte underskatta utrymmet och ge er frihet med val av möbler, parasoll osv. Ni vill inte begränsas av att ni inte har plats
- Hur mycket gräsmatta vill du ha kvar/ta upp? Är du en trädgårds människa som föredrar växtytor eller vill du minimera skötseln av din trädgård? Mät upp med snören och få en bild av trädgården
- Kvällssol/morgonsol? Runt er pool kan soltimmarna variera och ändras under dagen. Erat trädäck kan bli stort och ni själva väljer vilka ytor ni vill bygga ut och komma att använda mest. Försök fånga upp solen
- Grannars insyn. Tänk på hur god insyn dina grannarna får där du kommer vara mest på altanen.
- Ska du installera belysning i din altan och trädgård? Du kan till exempel installera spotar som lyser upp ett staket, en växt osv. Tveka inte att kontakta en elektriker i förväg för goda tips och råd hur du bäst möjliggör ditt projekt.
- Infravärme. Att installera infravärme kan vara ett sätt att öka hur mycket du använder din terass/altan.
- Skapa en god omgivning. Växtligheten, gräsmattan, träd och belysning påverkar den totala känslan ihop med trädäcket och uteplatsen. Se till att skapa en trevlig omgivning som bidrar till en härlig känsla och uteplats. Här kan jag varmt rekommendera att kontakta någon duktig trädgårdsfirma som kan sina saker. Vilken växt trivs ihop med andra. Hur blommar de. Vilken växt passar när jorden är sur osv osv.
Räcken till altan
En väldigt snygg detalj till ditt trädäck är ett räcke. Ett räcke kan bestå av de flesta material men vanligast är trä och den personliga favoriten glas som har blivit allt vanligare de senaste åren. Speciellt på tomter med höjdskillnader.
Träräcken
Glasräcken
Laster för plintar och altaner
Att gjuta plintar för altan följer samma princip som för att gjuta plintgrunder till hus. Den stora skillnaden är dock att altaner inte erhåller samma linjelaster och punktlaster som hus, om man undantar snölaster. Skulle man dock välja att bygga en altan i anslutning till en badtunna eller pool uppstår punktlaster man behöver ta hänsyn till. Och som sagt, snölasterna ska man inte underskatta. Speciellt om man bor i Norra Sverige. Där kan det samlas flera ton snö på ganska liten yta närmast huset där snön glider av hustaket och samlas på altanen.
Innan du börjar bygga din altan vill du ta hänsyn till syftet av din altan och att du dimensionerar plintarna och placeringen därefter. Priset på altanen och dimensionerna styra av användningssyftet. Ju mer plintar desto desto högre blir kostnaden med material och jobb/arbetstimmar. Även markskruv har blivit populärt med tiden. Då betalar man en firma som kommer och skruvar ner markskruv i marken. Allt i rätt höjd. Sedan tar en annan firma över, eller så lägger man altanen själv. Rätt smidigt men kostar som sagt endel.
Planera & mäta upp
Planera också in förväg huruvida ni vill dra ut el och var ni vill installera lampor. Dessa kan bli svåra att lösa i efterhand på ett lika diskret sätt.
Första steget i byggprocessen blir att mäta upp och markera ut var trädäcket ska placeras. Oftast planerar man altanen i samma veva som poolen, och en god ide är att mäta ut altanen i samband med när man mäter upp poolen. Mätningen görs enkelt genom att använda tunnare tråd och virkespinnar som du slår ner i marken. Få fram en känsla för vad som känns rätt och sedan är det bara att sätta igång. Det många glömmer är att planera altenen och poolen i höjdled. Där kan du t.ex. ha ett snöre du spänner ut på pinnarna. Då får du exakta positioner vart du vill ha poolen i både höjd och sidled.
Gräva ner plintar
Montera ner rören och se till att de är längre än du önskar ha plintarnas slutliga höjd. Då har du marginal att jobba med och säkerställer att rören inte blir kortare än önskat. Dessa kapar man sedan ner i efterhand.
Mät sedan upp med laser var de ska kapas när du har gjutit. Armera sedan upp rören och fyll med betong en bit ovanför lasermåttet. Glön inte att gjuta in förankringsjärn. Det finns varianter som är variabla i höjd så du kan finjustera i efterhand.
Detta lämpar sig utmärkt för altaner.
- Kräver ingen grävning
- Du behöver inte gjuta med någon betong
- Installation/montering går snabbt
- Man får en stabil plintliknande konstruktion, tom stabilare än en betongplint ur sättningsperspektiv
- Tjälsäker (om de är tillräckligt långa och kraftiga)
- Går att skruva ner även under de kallare månaderna
- Kan bli problem med större stenar osv i marken
- Specialverktyg krävs för att kunna skruva ner
- En någorlunda dyr typ av grund som är svårare att bygga själv
Fästa reglar & Bärlinor
Det finns några olika variabler som avgör hur tätt man sätter sina reglar eftersom de blir anknutnignspunkten i plintarna eller markskruven. Vad som styr hur tätt du har bärlinorna:
- Bärlinornas dimensioner: Desto grövre dimensioner desto mindre tätt behöver bärlinorna sitta
- Altantrallens dimension: Desto grövre dimension på trallvirket desto längre bär dessa över det bärade bjälklaget
Vanligt förekommande dimensioner på bärlinor
- 45 mm x 145 mm
- 45 mm x 170 mm
- 45 mm x 195 mm
Balkdimensioner och dess spännvidd
Innan man lägger balkarna vill du säkerställa att du inte har mer än 2 meter, max 2,5 meter spännvidd mellan plintarna, och undvika dimensioner mindre än 45×170 mm på bärlinorna.
Här kommer en detaljerade överblick för att hålla nere kostnaden
Bjälkar och och dess avstånd – spännvidd för balkregel 45mm x 145mm
Ett centrumavstånd på 40 cm ger 2,6m i spännvidd
Ett centrumavstånd på 60 cm ger 2,3m i spännvidd
Bjälkar och och dess avstånd – spännvidd för balkregel 45mm x 170mm
Ett centrumavstånd på 40 cm ger 3,0m i spännvidd
Ett centrumavstånd på 60 cm ger 2,7m i spännvidd
Bjälkar och och dess avstånd – spännvidd för balkregel 45mm x 195mm
Ett centrumavstånd på 40 cm ger 3,5m i spännvidd
Ett centrumavstånd på 60 cm ger 3,0m i spännvidd
Lägg trallen
När du lägger trallen så rekommenderar jag att slutresultatet efter torkning ska vara ca 5-6mm utrymme mellan varje bräda. Det gör att brädorna behöver läggas tätare innan de torkar. Detta ger vatten möjlighet att rinna av/igenom altanen så att man inte får stående vatten, samt att det ger utrymme för brädorna att sedan också svälla beroende på säsong. Det sista du vill ha är brädor som sväller och skapar sprickor i varandra.
När det kommer till vilket håll trallen ska vändas så vill du alltid vända träet så att det ler mot dig. Menat att om du håller plankan och kollar på långsidan ska det vara konkavt. Trä är organiskt och kommer försämras med tiden och slitas ut av väder. Solblekt, torkat, fukt osv. Anlägger du altanens trall utefter denna principen undgår du bräder som med tiden viker sig uppåt utmed långsidorna, och viker sig nedåt. Detta hjälper med vattenavrinning och gör att du undviker vattenansamlingar osvVälja & fästa skruv
När du köper skruv så ska du tänka på att alltid köpa skruv ämnad för trall. Var inte heller rädd för att fråga om råd på din bygghandel, de kan mycket och ta vara på hjälpen. Tänk också på att nära poolen kan det behövas syrafast (A4) skruv. Dessa är allt annat än billiga. Dessa kan behövas då du stänker poolvatten på utrymmet nära poolen och därmed utsätter dessa skruvar för mer än för den vanliga trallen. Använder du inte syrafast A4 nära poolen så kan dessa börja rosta.
Här är en bra guide för trallskruv:
Tjocklek på virke(mm) | Längd på skruv(mm) |
22 | 42 |
28 | 55 |
34 | 75 |
45 | 115 |
Bredd på virke(mm) | Avstånd mellan reglar(mm) |
95 | 600 |
120 | 600 |
140 | 600 |
Att skruven är längre än trallvirket är brett är logiskt eftersom du vill att skruven når ner genom trallen och lagom långt ner i regelverket under trallvirket.
Man ska inte skruva ner trallskruvarna för djupt ner i plankan. Lagom är ett ord som lämpar sig bättre, genom att skruva och låta skruven tränga igenom precis. Skruvar man för långt ner finns det risk för vattenansamlingar, vilket skadar träet men som också leder till rostiga skruvar du sen inte får ut. Skulle du inte skruva ner skruven tillräckligt finns det samtidigt risk för att man kan känna skruvarna när man går emot skruven och i värsta fall skada fötterna.
Skruva inte för nära ändan på plankan. Skulle man fästa skruven för nära ändan finns det risk för att träet spricker. Det gäller inte bara ändskruvarna utan även skruvarna utmed plankan. En regel är att desto grövre trä desto förlåtande, men försök alltid att ha marginal i ändarna.
Olja, måla & skydda
Att olja in ens altan är ett sätt att förlänga livslängden och hålla uppe standarden på utseendet. Ett trädäck kommer slitas med tiden. För att hålla uppe träets skydd och hålla den fräsch så behöver man olja in den, vilket behåller kvaliten på träet och minskad risk för fuktskadat trä och slitage
En rekommendation är att olja in ens altan minst en gång per säsong, speciellt om den utsätts för mycket slitage. Detta kan därmed variera beroende geografisk placering i Sverige, väder osv. Det är också en smakfråga kring hur man vill att ens altan ska se ut.
Man vill olja in altanen när temperaturen ligger mellan 10-20 grader. Du vill, om möjligt, också se till så att dagarna efter inte följs av regn eller för starkt rent skolsken.
Ett ordentligt förarbete kommer löna sig i slutresultatet. Innan du oljar in trädäcket, efterdra alla skruvar, rengör alla ytor som ska oljas in och slipa ner eventuella slitningar och trästickor.
Förankra altanen i husgrunden
Jag har som utgångspunkt att man inte bör förankra saker i ens husgrund, speciellt desto tyngre laster man riskerar att utsätta grunden för. Om en altan är rätt gjord bör det dock inte vara några problem, då plintar ska avlasta belastningen mot grunden.
Men skulle din altan ha ett lite sämre markarbete vid plintarna så kan de på längre sikt kan ge sättningar. Då finns det en risk för att altanen till slut hänger och hålls uppe av grunden, vilket kan skada husgrunden. Skulle du ha en fristående altan och det förkommer sättningar blir det enklare att åtgärda med förstärkning av plintar osv. Vill du fästa din altan i husgrunden så se till att ha ett ordentligt markarbete och en bärande plintgrund för altanen.
Skulle du redan ha byggt din altan mot husgrunden är det onödigt att riva upp det, men försökt istället att avlasta belastningen mot husgrunden med plintar nära husväggen t.ex.
Taklösningar
I de delar av Sverige med större snöfall kan mycket snö samlas på taket som sen tenderar att glida ner och bilda tunga snödrivor på ditt trädäck.
Det finns flera olika taklösningar. De vanligaste materialen är plasttak, glastak eller plåt. Men det finns även mer kreativa lösningar som är justerbara, exempelvis segel som man tar ner och upp och fästs på pålar. Man kan även använda sig av parasol eller en markis.
Val av trä/trall
Innan du väljer vilken typ av trall, tänk på att trä tenderar att slå och vrida sig vilket gör att de kan bli vinda och skeva. När du står på bygghandel så välj noggrant ut vilka plankor du tar. Tänk också på att förvara det väl skyddat där hemma och torrt.
Trall: Barrträ
Sibirisk lärk
Lärk från sibirien har egenskaper som lämpar sig väl för trädäck. Bland annat har lärk minimal fuktupptagning, höga halter av syror och harts samtidigt som det är starkt och beständigt. Lärk från sibirien växer i ett hårt klimat under längre tid, vilket ger högre densitet och därmed hög styrka. Dock har sibirisk lärk en tendens till att vrida sig med tiden.
Tryckimpregnerad furu
Tall/furu som är tryckimpregnerad är det mest förekommande virket när det kommer till altaner. Virket har i färskt tillstånd en grönaktig nyans, som försvinner med tiden och tenderar att dra sig mer åt det gråa hållet. Tryckimpregnerad furu är ett bra pris vilket lämpas sig för dig som försöker komma undan billigt. Beroende på pris finns det även här variation i nyans och kvalite
Trall: Träkomposit
Träkomposit är ett bra alternativ till trä då det inte spricker och inte ger ifrån sig fliser. Detta gör materialet behagligt för fötter och blir inte heller halt oavsett vått eller torrt tillstånd. Trämkomposit är återvinningsbart och består av bearbetad plast och träfiber.
Träkomposit WPC
WPC är framtaget som ett tåligt utomhusgolv, vilket gör att det lämpar sig väl som kantsarg runt pooler eller just altaner som utsätts för mycket fukt. Träkomposit uutgörs av återvunnen plast och träspill. Den stora fördelen här är WPC inte kräver något underhåll som gör att det behöver oljas in eller slipas. Det enda som krävs är att man spolar av trädäcket och avborstning.
Trall: Thermowood
Är man ute efter ett miljövänligt träslag som är motståndskraftigt är thermowood ett bra alternativ, speciellt till tropiska träslag. Vid framställandet av thermowood värms materialet upp så pass att det “karamelliseras. Därmed namnet thermowood. Detta gör att träet inte längre suger upp vattnet då det inte får någon näring. Därmed minskar krympning och svällning med 70%.
Trall: Hårdträ
Söker man ett tåligt och underhållsfritt trädäck är hårdträ ett bra val. En känd egenskap är högdensitet som ger uttålighet och styrka. Detta gör det beständigt oavsett väder, robus och enkelt skött. Hårdträ blir därför tålig mot förstörande organismer och gör det till en av de mer hållbara träalternativen.
Hårdträ
Hårdträ är ett samlingsnamn för lövträ, som oftast är importerat och därmed kan kallas för tropisk hårdträ. Hårdträ lämpa sig väl som trallgolv och importeras från tropiska breddgrader. Färgerna varierar beroende på import och varierar mellan mellanbrunt, ljusgult och ljusbrunt. Hårdträ är väldigt uttålig och klarar sig utan behandling. Denna typ av trall fästs med rostfria skruvar och kan kräva förborrning.