Poolhus – Attefallshus
Något många poolägare i sverige har valt att göra är att bygga ett poolhus till sin pool, ett komplement som bidrar mycket till din tomts egenskaper. Detta kan vara något man bör fundera över innan man bygger sin pool. Mitt tips är att bygga ditt poolhus som ett attefallshus. Attefallshus är en reform som infördes 2014 och som står över detaljplanen. Det innebär att du kan bygga ett poolhus upp till 30 kvm utan att behöva ansöka om bygglov, så länge attefallsreglerna uppfylls.
Navigera enkelt via länkarna nedan
Olika former av poolhus
Teknikaliteter om poolhus
Regler för attefallshus
Inspiration poolhus
Priser och frågor
Olika typer leverantörer av poolhus
Dessa passar in lite olika för olika omständigheter. Läs mer om under respektive typ nedan.
Byggsats för poolhus
Typ av grund:
De flesta byggsatser byggs med fribärande bjälklag. Därvid passar de bäst med plintgrunden, hybridgrunden och krypgrunden.
Skalhus
Kan kosta lite mer än byggsatser men man får också ett färdigbyggt skal på sin tomt. Det uppskattar många. För enklare hus som poolhus kan detta vara en bra lösning.
Typ av grund:
Skalhusen kan levereras med fribärande bjälklag eller för montering på plats. Därvid passar de bäst med betongplattan, plintgrunden, hybridgrunden och krypgrunden.
Nyckelfärdiga attefallshus
Typ av grund:
Nyckelfärdiga attefallshus som kommer på en lastbil byggs uteslutande med fribärande bjälklag. Därvid passar de bäst med plintgrunden, hybridgrunden och krypgrunden.
Inglasat, öppet eller isolerat poolhus
Ett isolerat attefallshus kan lämpa sig väl för dig med äldre barn som söker egna ytor, med möjlighet för året runt boende. Här kan man med bäddsoffa och sovloft få till sovplatser för gäster, hemåtvändande barn eller tom uthyrning. Attefallshuset blir då mer komplett och ett bredare användningssyfte.
Ett öppet attefallshus lämpar sig väl vid poolen. Har får man möjlighet för en uteplats med skugga som även kan användas under sena sommarkväller med hjälp av infravärme. Ett öppet attefallshus lämpar sig även väl för ett utekök med grill osv.
Inglasade attefallshus anser jag lämpa sig väl i sveriges klimat, som gör att man kan använda det under sena sommarkvällar och vindskyddat. Dessa håller även värme bättre än öppna attefallshus och gör att man kan ha trevliga middagsbjudningar osv.
Poolhus som gästhus – loft
Teknikrum i poolhus
Ditt teknikrum ska helst in ligga mer än 15 meter ifrån poolen. När man köper cirkulationspump väljer man styrka utifrån poolens storlek, samt avstånd till teknikrummet. Skulle man ha teknikrummet längre bort en så ökar kostnaden.
Bygglov eller inte för poolhuset
Regler för Attefallshus
För att få påbörja ett attefallsprojekt behöver man göra en bygganmälan.
Ditt attefallshus får inte vara större än 30kvm, och beroende på användning finns det två olika typer av Attefallshus. Du kan antingen bygga en så kallad komplementbyggnad eller komplementbostad. Oavsett hur du väljer att göra får ett Attefallshus byggyta inte vara större än 30 kvm och får heller inte överstiga höjden på husets taknock, eller vara högre än 4 meter. Ett attefallshus kan ha en källare och får även byggas med loft.
Avstånd till grannar
Avstånd till Hus
Var det gäller maximala avståndet så beror det på kommun. Så länge man bygger mer än 10-20 meter ifrån huvudbostaden bör det inte vara några problem. Dock finns det fall där vissa lyckats bygga upp till 30 meter ifrån, där andra kommuner har nekat. Enklast här är att kontakta din kommun och föra en öppen dialog med dem.
Grund till Attefallshus
Det finns gott om olika grunder och alla har sin egen funktion. Nedan är en introduktion till de fyra vanligaste.
Platta på mark
Är man ute efter ett isolerat attefallshus med möjlighet för året runt boende så är platta på mark ett bra alternativ. Detta är en grund som grävs ner, vilket lämpar sig när man bygger attefallshus med tanke på maxhöjden på 4 meter. Detta är en grund som lämpar sig väl för dig som platsbygger ett attefallshus och/eller är ute efter golvvärme.
Krypgrund
Krypgrunden är den klassiska svenska husgrunden. En traditionell grund som är bland de vanligaste på den svenska husmarknaden idag. Detta är en husgrund som än idag används vid nya husprojekt. Krypgrunden lämpar sig väl för nyckelfärdiga attefallshus då grunden enkelt placeras ut, och man får ett kryputrymme väl lämpat för V&A. Krypgrunden har associerats med fuktproblem, men med en välisolerad grundbalk är det inget man behöver ta hänsyn till.
Hybridgrund
En kombination mellan betongplatta och krypgrynden ger Hybridgrunden. Detta är en grund framtagen av Tjällden AB som är typgodkänd.
Hybridgrunden är en platta på mark där man ersatt betongen med isolering i form av cellplast block, samma som i Tjälldens poolstomme. Detta ger en välisolerad/fuktsäker grund som samtidigt är enkel och effektiv att bygga.
Plintgrund
Plintgrunden är en enkel grundlösning, som lämpar sig väl för berg. Grunden består av enkla plintar som placeras ut och bär attefallshuset. Grunden har vissa associationer med sättningar, men lämpar sig väl på berg då det borras ner. På grund av låg betonganvänding(förutom plintarna) så är de miljövänlig och kostnadseffektiv. Dock är det en simpel grund som inte är ämnad för tyngre laster. Bygger man mer komplexa attefallshus är detta inte rätt grund.
Inspiration till poolhus
Pris på attefallshus
Ett poolhus kan variera väldigt kraftigt i pris. Beroende på budget och vad ni vill åstadkomma med ert poolhus avgör det priset.
Det finns hus som levereras helt komplett, sk nyckelfärdiga attefallshus. Sedan finns det byggsatser som inte är så dyra. Den tredje varianten är lösvirkesbyggda attefallshus.
Ett tips för att minska kostnaden är att bygga poolhuset samtidigt som du bygger din pool. När du väl är i kontakt med en entreprenad och hantering av massor finns det klara fördelar du kan utnyttja. Faktumet att man redan har en grävare inne på tomten kan minska kostnaden. Det kan också i senare stadier bli mer komplicerat att komma åt samma yta. Så var det för mig när vi byggt vartefter.